Traian I. Cretu - Evocari (Traian I. Cretu, personalitate distinsa a Politehnicii)
Banner Traian Cretu

Evocări - Traian I. Creţu, personalitate distinsă a Politehnicii

Prima pagina

Evocari

Memoriu de activitate

Lucrari stiintifice

Revista de fizica si chimie

Contracte de cercetare stiintifica

Lucrari stiintifice ale caror rezumate au aparut la diferite sesiuni de comunicari

Comunicari la sesiuni stiintifice

Lucrari cu caracter general

Diplome obtinute in decursul vietii

Carti scrise de catre Traian Cretu

Fotografii ale autorului - din arhiva familiei

Contactati familia Traian I. Cretu

Dragostea profesorului Traian I. Creţu de a face fizica de unul singur sau în colaborare cu alţi colegi a avut un impact profund asupra activităţii multor profesori din Politehnică. Printre aceştia mă număr şi eu, în special ca profesor de matematică aplicată.

Am petrecut mult timp împreună cu Traian, în special după 1980, discutând probleme de matematică şi fizică, elaborând lucrări comune, pentru care am primit un premiu al Academiei Române şi pregătindu-ne reciproc copiii pentru admiterea la facultate. Nu mai vorbesc de faptul că ne recomandam reciproc tuturor celor care doreau să se pregătească în particular şi care apelau la cunoştinţele şi experienţa noastră. Împreună ne simţeam ca în familie, neformalizându-ne când era vorba de ajutor sau de vizite reciproce de curtoazie.

Merita să lucrezi împreună cu Traian, căci personalitatea sa deosebită ştia să urmeze cursul drept al vieţii  Întotdeauna gata cu un sfat sau chiar cu un banc, s-a dovedit perspicace în a transforma vremurile nepotrivite în timpuri agreabile. El gândea "uitându-se înainte" şi era gata să asculte şi să suporte idei neconformiste care pot provoca fizica şi matematica. Traian a fost şi o sursă de inspiraţie pentru studenţii şi colegii din jurul său, fiind o persoană inteligentă, foarte încurajatoare şi cu o mare putere de muncă.

Traian a fost o personalitate distinsă a Politehnicii, deşi aici este foarte dificil să obţii o asemenea clasificare: oricine a pătruns în acest sanctuar didactic şi ştiinţific este înconjurat de umbrele unor monştri sacri ai ingineriei, fizicii, chimiei şi matematicii, fiind supus la comparaţii exacte cu aceştia. Necazul cel mare a fost că Traian a decedat în momentul în care cariera sa în ascensiune ar fi putut să intre pe o nouă orbită de dezvoltare creată de schimbările politice din ţara noastră şi din lume.

Traian a fost un asiduu cititor de fizică şi literatură. Putem spune că "marile cărţi" au întâlnit în el un "mare cititor", capabil să depună eforturi titanice pentru însuşirea, diseminarea şi dezvoltarea ideilor contemporane. De aceea opera sa ştiinţifică este robustă şi surprinzătoare, provocând pe cititor la reflecţii pertinente.

Viaţa şi realizările ştiinţifice şi didactice ale lui Traian vor inspira multe generaţii de acum încolo. Deşi frustraţi de absenţa lui, ne simţim confortabil să-l celebrăm cum se cuvine şi ne considerăm norocoşi de a fi fost în orbita sa.

Prof. univ. dr. Constantin UDRIŞTE
Director Departament Matematică
Universitatea "Politehnica" Bucureşti

< pagina precedentă sus pagina următoare >